Vinnarna i Olga Birkfelts konstpris 2017 är...

Bild

Marie-Louise Velthuijzen och Stella Palm är två av pristagarna i årets upplaga av Olga Birkfelts konstpris.

Stella Palm, Elin Samuelsson, Sofie Antonsson och Marie-Louise Velthuijzen är de unga konstnärer som får pris i årets upplaga av Olga Birkfelts konstpris.

Pristagarna delar på den totala prissumman som är 20 000 kronor. Motiveringarna kan du läsa under respektive pristagares bild nedan.

Stella Palm

bild

Stella Palm

Stella Palm får 8 000 kronor och följande motivering från juryn:

Stella Palm tar oss i handen och leder oss genom det ohanterbara. Balansen mellan allvarsamhet och humor gör att vördnaden för mötet med hennes verk blir som intensivast. Ska en skratta eller gråta? Stella har en precis förmåga att formulera sig med ord, som väger tungt i betraktarens tankar. Det handlar om att ta tid. Både för skaparen själv, och för mig som bevittnar det. Varje litet ord väl valt -det lilla formatets tunga innebörd.

Elin Samuelsson

bild

Elin Samuelsson

Elin Samuelsson får 4 000 kronor och följande motivering från juryn:

En lekfullhet som inlindar oss i ett varmt täcke av hopp. Tryggheten under ett varmt duntäcke. Elin Samuelsson säljer in storheten i att bära det närmsta och det gosigaste ända in på kroppen. Hennes fantasi sätter inga gränser, och vi kan se att får Elin bara tanken kommer hon driva den med beslutsamhet. Får hon platsen så fyller hon ut den med råge, får hon den inte kommer hon kräva den. Hennes kreationer tar plats, rent fysiskt. Hon är som sockervadd från ett inrest tivoli.

Sofie Antonsson

bild

Sofie Antonsson

Sofie Antonsson får 4 000 kronor och följande motivering från juryn:

In på minsta veck, ger Sofie Antonsson omsorg i sina plagg. Det skrynkliga ger tryck av bärandet och icke bärandet – stadiet mellan kropp och tvättkorgen. Sofie finner charm i något vi annars försöker motverka med strykjärn. Hennes välsydda plagg får oss inte att vilja stryka, utan att se närmare in på det fantastiska skuggspel och möten som tyget skapar. Det är en fin och undersökande kollektion med vördnad för detaljer.

Marie-Louise Velthuijzen

bild

Marie-Loise Velthuijzen

Marie-Loise Velthuijzen får 4 000 kronor och följande motivering från juryn:

Likt ett altare för djurriket, lyser Marie-Louise Velthuijzens verk upp som en förförisk solnedgång. Det råder fullständig hantverksskicklighet i de upplysta
djuransiktena. Träriktning, tjocklek och olika träslags toner ger ett djup och
ett färgspel som det vore glas. Men utan tvivel att trä är hennes passion.
Marie-Louise vet hur materialet ska hanteras och hon gör det bra!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 december 2017
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson