Allas ansvar att förhindra smittspridning

Här finns rekommendationer om vad du bör, kan och får göra beroende på ålder och om du är sjuk eller inte. Regering och myndigheter är tydliga i sitt budskap – alla har ett gemensamt ansvar för att förhindra smittspridningen av Coronaviruset. 

Stäng meddelande

Frivilligcentralen Förgätmigej

Frivilligcentralen Förgätmigej

Från vänster till höger har vi Irene Malmberg, Sensus, Marie Therese Harfouche, frivilligsamordnare, Sofia Eriksson, ABF och Eva Flink, frivilligsamordnare. De har alla deltagit i planeringen och ser fram emot att verksamheten kommer igång. Foto: Niklas Eriksson.

Den nya frivilligcentralen Förgätmigej är i startgroparna. Omstarten drar igång på allvar med invigning den 3 maj. Sensus och ABF kommer att samverka med oss i hela kommunen i lokalerna på Centralbacken 4 i Bengtsfors.

En frivilligcentral är ett informationskontor för frivilliga uppgifter. Det kommer att vara två frivilligsamordnare anställda på deltid. Det är Eva Flink från Sensus och Marie Therese Harfouche från ABF som jobbar 50 procent vardera. Bengtfors kommun finansierar tjänsterna.

Den 3 maj är det invigning mellan klockan 12.00 till klockan 19.00. När man kommer på invigningen kan man skriva en intresseanmälan om att bli volontär eller om man behöver hjälp med något, vill vara delaktig eller träffa någon. För en frivilligcentral är det många områden som kan bli aktuella beroende på vilka människor som deltar. Områden är exempelvis läxläsning, utflykter, bingocafé, danscafé, samtalsgrupper, följa med till vårdcentral med mera. Det kan vara ett uppdrag per år eller mer regelbundet.

Förhoppningsvis blir det en kontaktpunkt för människor som till exempel är ensamma. Det blir en chans att mötas, skapa kontakt och få tips, idéer och väcka intresse för annat, säger frivilligsamordnaren Eva Flink.

Marie Therese och Eva ska förmedla kontakt mellan volontär och mottagare och matcha intressen och behov. Det blir många samtal innan nätverket växt fram. Uppdraget är på 12 månader med förhoppning om fortsättning. Det finns ett samverkansavtal mellan studieförbunden och kommunen. Planeringen har pågått under ett år.

Syftet är att det finns personer som vill engagera sig och att man har tid till andra. Det finns många olika funktioner och uppdrag. Det är både personer som vill hjälpa andra och personer som söker kontakt. Egentligen kan alla i samhället vara med, säger Irene Malmberg som är verksamhetsledare på Sensus.

Frivilligcentralen ska heta Frivilligcentralen Förgätmigej. Blomman symboliserar att ingen ska bli glömd. Samtidigt är det Dalslands landskapsblomma. Frivilligcentralen Förgätmigej ska bli medlem i Riksförbundet Sveriges frivilligcentraler.

Frivilligcentralen Förgätmigej
Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 oktober 2018
Sidan publicerad av: Niklas Eriksson