Byggplåtslageriutbildning med stora chanser till jobb

Abd Alhamid Khattab och Kent Mörkerdal

Abd Alhamid Khattab ska få sina kunskaper validerade av Kent Mörkerdal, som är lärare i byggplåtslageri. Foto: Niklas Eriksson

Vuxenutbildningen erbjuder utbildning till byggplåtslagare. Vi har  besökt verkstaden där deltagarna utbildas från grunden. Utbildningen är på fyrtio veckor och består till hälften av praktik. En utbildning med stora chanser till jobb.

Utbildningen genomförs till största delen i utbildningslokalen/verkstaden på Industrigatan i Bengtsfors. Kent Mörkerdal som är lärare på utbildningen har byggt upp en funktionell och rymlig verkstad. Utbildningen börjar med åtta veckors grundutbildning i verkstaden. Därefter gör deltagarna sin första arbetsplatsförlagda utbildning.

– Alla som genomför en komplett utbildning har goda chanser att få jobb, säger Kent Mörkerdal. Det saknas byggplåtslagare på arbetsmarknaden och det kommer ut nya jobb nästan dagligen. Det är också vanligt att plåtslagare öppnar eget företag, säger Kent Mörkerdal.

Verkstaden har ett antal olika maskiner och arbetsbänkar med plats för åtta plåtslagare. Bland bockmaskiner och plåtsaxar finns en lådbockmaskin som inte är så vanlig.

- Företagen har ofta nyare och mer datorstyrda maskiner än vad vi har, men vi lär oss hantverket från grunden och kan utföra all typer av plåtslageri i vår verkstad, säger Kent Mörkerdal. Det är fjärde året vi kör utbildningen efter att vi blivit godkända av Plåtslageriernas Riksförbund och facket, fortsätter Kent.

Behörighetskrav är grundläggande matematik och grundläggande svenska.

Här kan du läsa mer om utbildningen och anmäla dig.

Byggplåten ska passa skorstenar och tak. På bilden ser du elevarbeten i förgrunden. Foto: Niklas Eriksson

Under utbildningen görs praktiska prov. Ritningen visar den klassiska "idioten", vilket är en plåtdetalj som innehåller alla grunderläggande moment för en plåtslagare men som saknar funktion och användningsområde (därav namnet). Foto: Niklas Eriksson

Kantbockmaskin

I kantbockmaskinen görs bland annat fönsterbleck. Foto: Niklas Eriksson

Elevarbete. Foto: Niklas Eriksson

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 mars 2019
Sidan publicerad av: Niklas Eriksson