Nya rutiner om allergier och specialkost

Foto: Niklas Eriksson

Du som har barn med behov av specialkost på grund av allergi eller andra medicinska skäl ska, från och med vårterminen 2019, lämna in journalutdrag eller läkarintyg som beskriver den kost ditt barn behöver.

Önskemål om specialkost har ökat de senaste åren och anledningarna till de skärpta kraven på dokumentation är flera varav det viktigaste förstås är att rätt barn ska få rätt mat utan att utesluta livsmedel i onödan. Kraven på intyg ger oss också bättre kontroll över behoven så att vi kan planera vår verksamhet och arbetsbelastningen i våra kök därefter. Sist men inte minst har vi en förhoppning om minskat matsvinn med bättre koll på vem som äter vad.

Hur får jag tag i läkarintyg/journalutdrag?

För läkarintyg, ta kontakt med den som ordinerat specialkost för ditt barn. Journalutdrag kan du som vårdnadshavare, kostnadsfritt, skriva ut för ditt barn på webbplatsen 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Bank-id krävs för att logga in i denna tjänst.

Vart ska jag lämna läkarintyg/journalutdrag?

Lämna läkarintyget eller journalutdraget till skolsköterskan eller ditt barns mentor. Om ditt barn går i förskolan, lämna till pedagogerna på avdelningen.

Om vi inte får in något läkarintyg eller journalutdrag senast fyra veckor efter skolstart räknar vi med att eleven kan äta ordinarie kost.

Mitt barn är laktosintolerant, vad gäller?

Laktosintolerans eller andra överkänsligheter mot livsmedel räknas inte som allergi och vi kräver därför inte något läkarintyg eller journalutdrag. För att anmäla laktosintolerans eller överkänslighet använd blanketten ”Anmälan om specialkost", se länk nedan.

Mitt barn äter inte fläskkött/är vegetarian, vad gäller?

För att kunna laga rätt mängd mat behöver vi veta om ditt barn inte äter fläsk eller är vegetarian. Använd blanketten ”Anmälan om specialkost”, se länk nedan.

Varje dag serverar vi två alternativ; dagens lunch och ett vegetariskt alternativ. De barn som inte äter fläskkött hänvisas till det vegetariska alternativet de dagar det serveras fläskkött.

Ändring i behov av specialkost

Tänk på att meddela oss om ditt barns behov av specialkost ändras eller upphör. Det gör du lättast genom att använda vår e-tjänst Startplatsen.

Startplatsen Länk till annan webbplats.

Kontakt

Göran Wahlgren
Enhetschef måltidsenheten
0531-52 61 38
goran.wahlgren@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 februari 2020
Sidan publicerad av: Anna Sandström