• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Förstudie om framtida räddningstjänstsamverkan med Värmland och Närke

Förstudie om framtida räddningstjänstsamverkan med Värmland och Närke

Foto: Sofia Magnusson

Kommunstyrelsen har uppdragit till räddningschefen att delta aktivt i arbetet kring en
framtida avtalssamverkan med kommunerna i Värmland och Närke. Att gå vidare med någon form av samverkan inom ett större område är ur kapacitets- och sårbarhetshänseende nödvändigt. 

Förvaltningen har ett uppdrag att arbeta för ökad samverkan med grannkommunerna kring räddningstjänst, men det förslag som Bengtsfors, Dals-Ed, Åmål och Årjäng har kommit överens om är inte längre aktuellt på grund av nya omständigheter. Säffle kommun har aktualiserat en samverkan med Åmåls kommun som är intresserad av mer
samverkan med Säffle.

Genom ett initiativ från räddningstjänsten i Arvika har en samverkan över delar och hela Värmland börjat diskuteras. Bengtsfors har även fått en inbjudan om samverkan från Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund som planerar en samverkan utanför sitt område. Just nu är det dock fokus kring en ännu bredare samverkan med Värmland och Närke.

Räddningschefen i Bengtsfors har nu tillsammans med räddningschefer i Värmland, Närke samt SOS och MSB deltagit i ett möte om en samverkan inom ett större geografiskt område. De berörda räddningscheferna är överens om att gemensamt utreda förutsättningarna kring en sådan samverkan och vilka konsekvenser och fördelar som finns. Kommunstyrelsen har nu ställt sig bakom att Bengtsfors kommun deltar i styrgrupp och förstudie för en samverkan med kommunerna i Värmland och Närke.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 februari 2019
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson