• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Besök av fristadskonstnären Abduljabbar Alsuhili - utställningen Fristad förlängs en månad

Besök av fristadskonstnären Abduljabbar Alsuhili - utställningen Fristad förlängs en månad

fristadsstipendiaten Abduljabbar Alsuhili "AJ" föreläste på Strömkullegymnasiet. Foto: Sara Vogel Rödin

Utställningen Fristad förlängs en månad och igår hade Strömkullegymnasiet besök av fristadskonstnären Abduljabbar Alsuhili som medverkar i utställningen. Med hjälp av lärare Niclas Green hade eleverna förberett frågor och de samtalade med Abduljabbar Alsuhili på engelska.

Abduljabbar Alsuhli är skådespelare, kulturarbetare och aktivist från Jemen. Han var fristadskonstnär i Helsingborg åren 2016-2018.

Abduljabbar Alsuhili gjorde en inspirerande presentation med humor och glimten i ögat av sig själv, sin bakgrund och sin historia, om orsakerna till att han var tvungen att söka en fristad utanför sitt eget land. Han berättade
om sitt arbete, sina drömmar och han lyfte frågan om varför yttrandefrihet är så viktigt. Han ställde också frågan: Vad och hur kan unga människor idag göra för att stärka yttrandefrihet och demokratiska värderingar?

Om utställningen:

Fyra fristadsstipendiater, kvinnor och män från olika länder och med olika yrken, har bidragit med sina livsberättelser och erfarenheter till utställningen Fristad- ett svar på förföljelse och förtryck. Författaren
och journalisten Mustafa Can har skrivit texterna och Anders Hansson, Årets Bild 2016, är fotografen bakom utställningens bilder.

Det är Bohusläns museum och Västra Götalandsregionens fristadskoordinator som tillsammans producerat denna vandringsutställning som vill lyfta fram fristadsarbetet i världen, Sverige och Uddevalla. Alltfler konstnärer,
författare och journalister ansöker om fristad och det finns behov av fler fristäder i världen. Huvudsyftet med utställningen är att få fler kommuner att vilja bli fristad och också få fler medvetna om att yttrandefriheten är något vi ständigt måste arbeta för.

Västra Götaland är sedan 2014 en fristadsregion med möjlighet att stötta regionens kommuner. År 2015 blev Uddevalla en fristad, en av två kommuner i Västra Götalandsregionen. Den andra är Göteborg som år 1996 blev den första fristaden i Sverige.

Det övergripande arbetet med fristäder organiseras av ICORN, en internationell organisation som verkar för att erbjuda skydd och arbetsro i form av fristäder för författare och konstnärer som förföljs och som inte kan utöva sitt yrke i sitt hemland. En förföljd författare får möjlighet att under två års tid bo på en skyddad plats.

Efter utställningsperioden i Bengtsfors kommer utställningen att fortsätta sin turné och den kommer att visas i Kulturhuset i Borås iapril-maj 2019.

För mer information om utställningen kontakta:

Johanna Lindström,
Koordinator för Litterärt Residensprogram och Fristäder i Västra Götaland,
johanna.lindstrom@stromstad.se,
076-3242771

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 februari 2019
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson