Solbackens särskilda boende stjärnmärkt

Stjärnmärkt är en utbildningsmodell från Svenskt Demenscentrum.  När minst 80 procent av personalen genomfört de fyra utbildningstegen och arbetsplatsen arbetar utifrån utbildningsmodellens intentioner tilldelas den diplomet Stjärnmärkt. Stjärnmärknigen omprövas varje år.

Diplom till personalen. Foto: Annelie Amnehagen

Äldreboendet Solbacken har som det andra boendet i Västra Götaland tagit emot utmärkelsen ”Stjärnmärkt” efter att ha genomgått en omfattande utbildning inom demens. Utmärkelsen firades med diplomutdelning, snittar och bubbel. Det finns endast ett femtontal arbetsplatser som genomgått utbildningen i landet.

Vi är först i Fyrbodal faktiskt, berättar Marie Ståhlberg som är enhetschef. Det är vi väldigt stolta över och det är en trygghet för anhöriga och brukare, att vi har personal som är utbildade inom demens. Vi har redan tidigare gjort ett bra arbete, men nu får vi en kvalitetsstämpel på det.

Stjärnmärkt är en utbildningsmodell från Svenskt Demenscentrum. Den vänder sig främst till hemtjänstenheter och särskilda boenden men även till biståndshandläggare. Syftet är att ge personalen kunskap och verktyg för att kunna utveckla det personcentrerade arbetet på sin arbetsplats.

Utbildningsmodellen omfattar fyra undervisningstillfällen med reflektionsträffar. Inför varje tillfälle ska deltagarna förebereda sig genom gå en webbutbildning och göra en hemuppgift.

När minst 80 procent av personalen genomfört de fyra utbildningstegen och arbetsplatsen arbetar utifrån utbildningsmodellens intentioner tilldelas den diplomet Stjärnmärkt. Stjärnmärknigen omprövas varje år.

Utmärkelsen är en morot för ett fortsatt bra arbete. Vi måste behålla stjärnmärkningen, det är inget som sker automatiskt. Det är nu arbetet börjar! fortsätter Marie Ståhlberg.

Utöver att personalens utbildning ska man arbeta med checklista demens, samt ett utvecklingsområde. På Solbacken är utvecklingsområdet multiprofessionella teamträffar.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 juni 2019
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson