Gustav pratade mat och klimat med Bengtsgårdens elever

Gustav Johansson föreläsare

Gustav Johansson föreläsare och entreprenör som bland annat driver bloggen javligtgott.se föreläste för Bengtsgårdens elever. Foto: Sofia Magnusson

Bengtsgårdens elever fick lyssna till bloggaren och entreprenören Gustav Johansson som bland annat driver bloggen javligtgott.se. Han föreläste om hur mat och klimat hänger ihop och hur vi kan förbättra klimatet genom olika matval.

Han berättade bland annat att 43 procent av jordens yta är jordbruksmark, av den används 83 procent till att föda djur, vilket i sin tur ger endast 18 procent av jordens samtliga kalorier. Gustav tycker att det ska vara lätt att välja klimatsmartare mat och framförallt ska maten vara god. För att få människor att äta bättre för miljön så ska man göra mat som folk älskar fast ännu bättre. Här finns ett youtubeklipp med Gustav där han pratar om vego i skolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Skollunchen för eleverna bestod idag av veganska köttbullar med gräddsås.

Det var hem- och konsumentkunskapspedagogerna som tagit initiavet till att bjuda in Gustav till Bengtsgården. För det fick skolan delar av finansieringen genom folkhälsomedel. Öppnas i nytt fönster.

På hemkunskapen jobbar eleverna mycket med hållbar mat, bland annat lagar de ofta recept från konceptet "Portionen Under Tian", berättar Rebecca Thorn som är hemkunskapslärare på Bengtsgården.

Vill du veta mer om hemkunskapsämnet på Bengtsgården så kan du följa deras instagramkonto hkhbengtsgarden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Rebecca Thorn hemkunskapslärare Bengtsgården på Gustav Johanssons föreläsning om mat och klimat den 9 oktober 2019.

Rebecca Thorn hemkunskapslärare Bengtsgården på Gustav Johanssons föreläsning om mat och klimat. Foto: Sofia Magnusson

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 oktober 2019
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson