Samverkande sjukvård vinnare av Götapriset 2019

Yvonne Lussenburg och Angelica Uddén båda sjuksköterskor i Bengtsfors kommun under prisutdelningen, i mitten Maria Klingberg som är projektledare för samverkande sjukvård.

Samverkande sjukvård, där Bengtsfors kommun är med, vann igår Götapriset 2019. Priset delas ut till bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter. Samverkande sjukvård var en av fem finalister bland 383 insända bidrag.

Vinnaren av Götapriset får motta en prischeck på 100 000 kronor samt en glasskulptur av den kände glaskonstnären Kjell Engman. Prisceremonin ägde rum på Kvalitetsmässans invigningsgala på GöteborgsOperan den 12 november 2019.

Snabbare och närmare vård genom samverkan och ny teknik

Samverkande sjukvård har genom ett innovationsarbete utvecklat och förbättrat utlarmningen av kommunens sjuksköterskor I Väntan På Ambulans (IVPA). När SOS Alarm får ett samtal om till exempel hjärtstopp eller stroke och ambulansen har lång framkörningstid kan en sjuksköterska inom den kommunala hälso- och sjukvården åka ut och göra en första insats. Samverkande sjukvård har utbildat sjuksköterskorna inom hemsjukvården och har utrustat dem med läkemedel och medicinteknisk utrustning enligt ambulansens behandlingsriktlinjer. Via larmtelefoner kan sjuksköterskorna ta emot information om patientens tillstånd och få vägbeskrivning och navigering till patientens hem. 

På samverkande sjukvårds hemsida kan du läsa mer om verksamheten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du se en film om hur samverkande sjukvård fungerar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här är kan du läsa en artikel om när Bengtsfors kommun gick med i samverkande sjukvård.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 november 2019
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson