Från 22 november gäller det här kring testning och vid symtom

Illustration: Sofia Magnusson

För att möta en befarad ökad smittspridning under december månad rekommenderar Folkhälsomyndigheten från den 22 november åter att de flesta testas vid symtom. Rekommendationen gäller personer som går i förskoleklass eller är äldre.

Oavsett ålder, yrke eller om du är vaccinerad bör du stanna hemma om du har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion. Tecken på en luftvägsinfektion kan till exempel vara halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla.

Nya rekommendationer från 22 november om testning

Folkhälsomyndigheten har beslutat att rekommendera regionerna att erbjuda testning av alla som är 6 år och äldre som får symtom som kan vara covid-19. Rekommendationen gäller oavsett vaccinationsstatus, men personer som haft konstaterad covid-19 under det senaste halvåret är undantagna.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att personer även utan symtom testas när någon i hushållet insjuknar i covid-19.

Nya rekommendationer från 1 november om att stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion

Följande rekommendationer gäller för barn som inte börjat skolan samt alla fullvaccinerade och de som haft bekräftad covid-19 det senaste halvåret:

• De bör stanna hemma om de har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion. Tecken på en luftvägsinfektion kan till exempel vara halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla.
  • Från den 22 november rekommenderas åter testning även av fullvaccinerade personer. Rekommendationen gäller personer som går i förskoleklass eller är äldre.

De som stannat hemma kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter när de

• varit feberfria ett dygn och
  • känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.

I de allra flesta fall innebär det att de behöver vara hemma från ett par dagar upp till en vecka.

Individer och vårdnadshavare behöver med stöd av dessa rekommendationer göra en egen bedömning av när de själva eller barnet har ett tillräckligt gott allmäntillstånd för att återgå till förskola, skola, fritidsaktiviteter och arbete.

Följande rekommendationer gäller alla från förskoleklass (från cirka 6 år) och äldre som inte är fullvaccinerade:

• De bör testa sig för covid-19 så snart som möjligt.

De som är ovaccinerade och testat negativt för covid-19 (inte bär på sjukdomen) kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om de

• varit feberfria ett dygn och
  • känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.

Individer och vårdnadshavare behöver med stöd av dessa rekommendationer göra en egen bedömning av när de själva eller barnet har ett tillräckligt gott allmäntillstånd för att återgå till förskola, skola, aktiviteter och arbete.

De som testat positivt ska stanna hemma och följa förhållningsreglerna för den som är smittad av covid-19 (länk). Detta ändras inte den 1 november.

Covid-19, patientinformation och förhållningsregler (Smittskyddsläkarföreningen.se) Länk till annan webbplats.

De kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om de

• stannat hemma minst sju dygn från när symtomen började
  • varit feberfria de två senaste dygnen
Senast uppdaterad: 19 november 2021