Bengtsfors kommun skänker brandbil till Ukraina

Foto på den brandbil som Bengtsfors kommun skänker till Ukraina

Så här ser brandbilen som ska skänkas till Ukraina ut. Foto: Svante Ohlsson

Kommunstyrelsen beslutade i förra veckan att skänka en brandbil till Ukrainsk räddningstjänst. När räddningstjänsten i Bengtsfors efter ombyggnation och införande av ny teknik kan använda samma fordon till alla typer av uppdrag, uppstod möjligheten att skänka en brandbil till Ukraina.

Att ha två fordon har tidigare minskat sårbarheten i Bengtsfors kommun, men med utvecklat regionalt samarbete är vi inte längre lika sårbara och kan skänka ett fordon till Ukraina, säger räddningschef Christian Rådén.

När ombyggnation av den ena släck/räddningsbilen genomförts kan den andra säck/räddningsbilen tas ur tjänst och avyttras från räddningstjänsten i Bengtsfors. Möjligheten att skänka fordonet till Ukrainsk räddningstjänst uppstod därmed. I krigets Ukraina är bilen extra uppskattad då den har förhöjd markfrigång och fyrhjulsdrift.

Vi har fattat beslutet i politisk enighet i kommunstyrelsen. Samtliga partier står bakom beslutet och det finns inte någonstans där det här fordonet kan komma till mer nytta än i Ukraina, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 31 juli 2023
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson