Leveransen till Ukraina av räddningstjänstens brandbil

Brandbilen som vi i Bengtsfors kommun beslutade skänka till Ukraina är nu levererad! Här kommer en reseskildring av leveransen undertecknad kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Det var en mycket efterlängtad gåva som vid en ceremoni i den ukrainska staden Lviv söndagen den 1 oktober kunde överlämnas till kommunen Zelenodolsk. Borgmästaren i mottagarkommunen, Dmytro Nevesely, var tillsammans med medarbetare i kommunens brandkår på plats och tog emot oss.

Sedan beslutet att skänka brandbilen togs i kommunstyrelsen har kontakt etablerats med Insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan som gjort ett flertal biståndsresor till Ukraina. Måndagen den 25 september kom Anders Hallqvist, styrelseledamot i stiftelsen, till Bengtsfors och hämtade brandbilen för iordningställande inför transporten. På morgonen den 29 september var det sedan avresa med Anders vid ratten och undertecknad i högersätet.

Anders Hallqvist och Christian Rådén vid brandbilen som ska skänkas till Ukraina.

I inledningen av förra veckan var Anders Hallqvist, styrelseledamot i insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan och till vardags trafikpolis i Fyrbodal, på plats hos kommunens räddningschef Christian Rådén och hämtade brandbilen för genomgång inför avresan på fredagen.

Resan gick först till Stockholm för samordning med ytterligare fem fordon som hade Ukraina som destination. På plats en stund var också Sveriges EU-minister Jessika Roswall som ville informera sig om detta stöd till Ukraina.

Insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan

Transporten hanterades av sju medlemmar ur insamlingsstiftelsen Blåljus i Samverkan och vår brandbil utgjorde ett av sex fordon som nu kommer till stor nytta på olika håll i det krigsdrabbade Ukraina.

Syftet med insamlingsstiftelsen är att med insamlade medel kunna bistå kollegor inom polis, kustbevakning, tull, räddningstjänst och ambulanssjukvård i olika former. Stiftelsen arbetar helt ideellt och är under tillsyn av Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Den bildades i januari 2018 av poliserna Anders Hallqvist, Jonas Borgström och ambulanssjukvårdaren Pär Johansson.

Tre ambulanser och tre brandbilar nådde Polen på lördag förmiddag efter nattlig färd med färjan mellan Nynäshamn och polska Gdansk. Efter 80 mil i bilarna övernattade vi på den polska sidan innan några timmars tullprocess gav fritt fram till Lviv. Där fanns väntande mottagare av de sex fordonen.

Ny kraft till Zelenodolsk brandförsvar

Vår brandbil innebär att Zelenodolsk fått en helt ny dimension och förmåga i sitt brandförsvar. Det framhöll inte bara borgmästaren utan i lika hög grad de brandmän som var med på plats för att köra hem nytillskottet.

Påfallande och stark var också den stora uppskattning och värme som mötte oss även från Lvivbor som följde överlämnandet av brandbilar och ambulanser till olika Ukrainakommuner. Ukrainabor i hela landet är pressade av den ryska invasionen och även om direkta attacker mot Lviv inte förekommer särskilt ofta så sätter det sin tunga prägel på vardagen.

Efter samvaron med våra ukrainska vänner reste vi under måndagen tillbaka till Sverige. Vi skjutsades i minibuss till gränsen mot Polen och fick sedan promenera genom Ingenmansland över till gränspassagen på den polska sidan. Därifrån buss till flygplatsen i Rzeszov, flyg till München och där byte till flyg mot Landvetter, Göteborg och slutligen bil så att vid 23-tiden landade jag hemma på Sundet här i Bengtsfors.

Resan en stark upplevelse

Det var en stark upplevelse att få göra resan till Ukraina. Med förväntan och spänning i luften och naturligtvis någon oro med tanke på att landet befinner sig i krig.

Och sedan, väl på plats, den fullständiga och uppriktiga glädje som Ukrainaborna visade. Starkt och minnesvärt! säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M)

Fler bilder

Nedan finns ytterligare några bilder från överlämnandet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 oktober 2023
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson