Genomlysning av hemtjänsten gjord

Illustration: Sofia Magnusson

Under hösten har konsultföretaget Ensolution anlitats för att genomlysa hemtjänstverksamheten i kommunen. De fick uppdrag att titta närmare på varför hemtjänstkostnaden, per utförd timme, är hög i jämförelse med andra liknande kommuner. Syftet var att få fram konkreta orsaker till varför kostnaderna är högre och om möjligt, se om det fanns delar som kan förändras. Nu har de lämnat sin rapport med kartläggning och sammanfattade orsaker. Rapporten innehöll också förslag på åtgärder.

Sammanfattningsvis visade genomlysningen att vi kan förbättra samplaneringen av hemstjänstensinsatserna på ett mer optimalt sätt. Exempelvis om en brukare i hemtjänsten behöver hjälp med frukost och medicindelning så går det åt mindre tid om vi kan ge hjälp med både och vid ett tillfälle än om vi utför båda insatserna vid två olika tillfällen. Särskilt då hemtjänsten ofta täcker stora geografiska områden med långa resvägar.

Genomlysningen visar också att det är snäva tidsfönster i planeringen och att verksamheten kan bli effektivare med större tidsfönster för när olika insatser ska utföras. Det kan också finnas anledning att se över den geografiska fördelning vi använder idag för en större effektivitet och att uppföljningen av biståndsbeslut kan förbättras.

Resultatet av genomlysningen bearbetas nu av ansvariga tjänstepersoner och en handlingsplan är framtagen som följs upp av politikerna i sociala utskottet. Eventuella förändringar kommer genomföras i dialog med den enskilde.

Här kan du ta del av Ensolutions rapport , 4.7 MB.

Kontakt

Valon Hetemi
Verksamhetshef vård och omsorg
0530-182 09
valon.hetemi@bengtsfors.se

Tanja Mattsson
Socialchef
0530-181 49
tanja.mattsson@bengtsfors.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 december 2023
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson