Ny undersökning - vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Illustration: Sofia Magnusson

”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?" är en omfattande undersökning som Socialstyrelsen nyligen skickat ut till personer äldre än 65 år som får hemtjänst eller bor på särskilt boende. Undersökningen sträcker sig över hela landet och syftar till att kartlägga äldres uppfattningar om kvaliteten i hemtjänsten och på äldreboenden.

Vi hoppas att så många som möjligt svarar på enkäten då vi använder resultatet i vårt kvalitetsarbete för att bli bättre.

Målet med undersökningen är att ge de äldre en röst i frågor som berör deras livskvalitet och välbefinnande. Syftet är också att politiker och ansvariga inom kommuner och verksamheter ska få information som de kan använda för att förbättra äldreomsorgen utifrån de äldres perspektiv.

Enkäten skickas ut till personer som är 65 år eller äldre och som antingen får hemtjänst eller bor på ett särskilt boende för äldre. Frågorna kommer att röra deras upplevelser av äldreomsorgen och kan besvaras fram till 26 maj 2024.

Synpunkterna som kommer in från enkäten är, sedan tidigare år, i många fall konkreta önskemål som direkt tas in i verksamhetens planering.

Viktig information om undersökningen:

  • Enkäterna kommer att levereras till mottagarnas postadresser i slutet av mars 2024.
  • Sista dagen att svara på enkäten är den 26 maj 2024.
  • Svaren kan lämnas antingen via post eller digitalt.
  • Inloggningsuppgifter för digitalt svarande tillhandahålls i posten.
  • Digitalt svarande stöder flera språk, inklusive svenska, engelska, arabiska, finska med flera.
  • Anhöriga har möjlighet att svara på frågor som riktar sig till dem.
  • Resultaten förväntas publiceras preliminärt i slutet av september eller början av oktober 2024 på Socialstyrelsens webbplats.
  • Resultaten kommer att göras tillgängliga i Excelfiler och Powerpointpresentationer.
  • Personer som inte har mottagit enkäten per post vid slutet av mars, trots att de är 65 år eller äldre och erhåller hemtjänst eller bor på särskilt boende för äldre, uppmanas att kontakta Institutet för kvalitetsindikatorer, Indikator, på telefonnummer 031-730 31 80.

Läs mer: Öppna jämförelser – Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? - Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 april 2024
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson