Olga Birkfeldts konstprisvinnare 2024

Ida Bratt

Ida Bratt vid sitt verk "Havets nödrop". Foto: Maria Sthyr

Nu har tre pristagare i Olga Birkfeldt konstpris 2024 utsetts. På första plats kom Ida Bratt som får ta emot 10 000 kronor. På andra plats kom Elionora Leander som får ta emot 6 000 kronor. Ella Wikman kom på tredje plats och får prissumman 4 000 kronor.

Ida Bratt första pris

Ida Bratt deltog med verket Havets nödrop

Motivering

Konstnären lyfter samtida frågor om hållbarhet och miljöförstöring i sitt konstverk ”Havets nödrop” på ett nytänkande, kreativt och talande vis. Hen får betraktaren att bli berörd och manar till eftertanke för vår planets överlevnad.

Elionora Leander

Elionora Leander vid sitt verk Mossan som växer inom mig och Metamorfos II. Foto: Maria Sthyr

Elionora Leander andra pris

Elionora Lander deltog med Mossan som växer inom mig och Metamorfos II

Motivering

Konstnären leker med betraktarens uppfattning om vad olika material kan användas till. Båda konstverken är skapande med en tanke kring utveckling och att utgå från energi som byter form och tar sitt avstamp i det traditionella.

Länk till annan webbplats.

Konstverk av Ella Wikman

Ella Wikman tredje pris

Ella Wikman (som inte var på plats vid offentliggörandet) deltog i tävlingen med verket Mår jag bra nu?

Motivering

Konstnären talar direkt och bildligt kring sitt mående vilket ger sig till uttryck i konstverket. Ett viktigt budskap som belyser kroppens fysiska koppling till det psykiska måendet. Ett verk som många säkert kan relatera till.

Anna Hjelmberg

Anna Hjelmberg, kultur och fritidschef i Bengtsfors kommun offentliggjorde vinnarna i Bengtsfors konsthall. Foto: Maria Sthyr

Om Olga Birkfeldt konstpris

Olga Birkfeldts konstpris är instiftat för att uppmuntra och förstärka den betydande konstnärstradition som finns i Bengtsfors kommun. Utdelning ur fonden efter Olga Birkfeldt sker genom ett årligt konstpris. Vinnare utses i en tävling där de deltagande konstnärerna ställer ut sina verk i Bengtsfors konsthall. Prissumman är 20 000 kronor och delas ut på vårens sista kommunfullmäktigemöte.

Vinnare utses av en jurygrupp bestående av; bildlärare från Strömkullegymnasiet, en etablerad konstnär, kommunens kulturchef, föregående års vinnare och en politiker utsedd av kommunstyrelsen.

Tävlande ska vara konstnär upp till 25 år och vara eller ha varit skriven i Bengtsfors kommun.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 maj 2024
Sidan publicerad av: Sofia Magnusson