Inför gymnasievalet

Studie- och yrkesvägledning

Foto: Niklas Eriksson

När du går i nionde klass står du inför gymnasievalet. Det är bra att lyssna på vad föräldrar, äldre syskon och vänner, lärare och andra runt dig har att säga men till sist är det ändå du själv som måste välja.

Utgå från dig själv och dina intressen. Vilka talanger och starka sidor har du? Vill du få en yrkesutbildning på gymnasiet eller har du tänkt studera vidare efteråt? Samla information om olika gymnasieprogram och yrken du är intresserad av så att du kan jämföra och välja. Om du behöver hjälp kring dina funderingar om gymnasievalet, kontakta vår studie- och yrkesvägledare.

Läs mer om vad studie- och yrkesvägledaren kan hjälpa till med.

Informationsträffar och vägledningssamtal

Inför gymnasievalet bjuder vi in både vårdnadshavare och elever till informationsträffar. Informationen handlar bland annat om:

  • Vad som händer under året när det gäller gymnasievalet
  • Olika gymnasieprogram, kärnämnen, kurser, inriktningar, individuella val, betyg, behörigheter
  • Utbildningar med riksintag, riksidrottsgymnasier, friskolor, inackorderingsbidrag

Du som elev i årskurs nio erbjuds minst ett vägledningssamtal med studie- och yrkesvägledaren. Du bestämmer om dina föräldrar ska vara med under samtalet. Gruppvägledning kommer också att erbjudas för dem som så önskar.

Språkvalets betydelse i grundskolan

Förutom att det är användbart, roligt och berikande att kunna andra språk kan det också ge viktiga extra poäng när du söker till gymnasiet samt meritpoäng till högskola/universitet.

Meritvärde

Du kan öka ditt meritvärde med hjälp av betyget i moderna språk inför antagningen till gymnasiet. Om du har läst ett modernt språk inom ramen för språkval söker du in till gymnasiet på 17 betyg. Om du inte har läst ett modernt språk söker du in på 16 betyg. Maximalt meritvärde (summan av dina högsta betyg) är 320 poäng om du inte har läst ett modernt språk och 340 poäng om du gjort det. OBS! Språkval är inte detsamma som modersmål. Modersmål kan inte tillgodoräknas som ett 17:e betyg.

Meritpoäng

Du som, efter gymnasiestudierna, kommer att söka till högskola eller universitet kan premieras med extra meritpoäng för kurser i moderna språk. Du kan få meritpoäng om du fortsätter läsa samma moderna språk som du läst under grundskoletiden, vilket betyder att du fortsätter att läsa från steg tre på gymnasiet. Du har då möjlighet att kvalificera dig för 1,5 meritpoäng inför framtida högskolestudier. Om du påbörjar ett modernt språk från steg ett (nybörjarnivå) på gymnasiet finns inte möjlighet till meritpoäng.

Hur viktigt är det med meritpoäng?

Till de flesta utbildningar är inte meritpoängen nödvändiga, där kan det vara tillräckligt att du uppfyller kraven för behörighet, men till utbildningar med stor konkurrens är de idag mycket värdefulla.

Inackorderingsbidrag och resebidrag

Om du planerar att studera på annan ort kan du ha rätt till inackorderingsbidrag eller resebidrag. Om du är berättigad beror på avstånd till studieorten, restid etc. Läs mer om respektive bidrag via länkarna nedan.

Inackorderingsbidrag

Resebidrag

Kontakta oss

Tina Nätt
Studie- och yrkesvägledare
0531-52 62 03
tina.natt@bengtsfors.se

Senast uppdaterad:

Sidan publicerad av: Anna Sandström