Organisation och arbetssätt

Alla ärenden som ska behandlas i folkhälsorådet går genom kommunchefens ledningsgrupp och bereds i beredningsgruppen för folkhälsofrågor. När folkhälsorådet har sammanträtt, tas besluten upp i kommunchefens ledningsgrupp. Två gånger om året anordnas folkhälsoforum, där samtliga delar av folkhälsoorganisationen samlas för att diskutera prioriteringar och insatser.

Folkhälsoråd

Folkhälsorådet har till uppgift att leda, planera och följa upp folkhälsoarbetet i kommunen samt vara en ekonomisk beslutsenhet för de medel som tilldelas kommunen från Hälso- och sjukvårdsnämnden. Folkhälsorådet består av:

  • Kommunstyrelsens tillika kommunstyrelsens allmänna utskotts ordförande
  • 1:e vice ordförande kommunstyrelsen
  • Ordföranden i sociala utskottet
  • Ordförande i utbildningsutskottet
  • Ordförande i tekniska utskottet
  • Två representanter från Norra hälso- och sjukvårdsnämnden

Även kommundirektör samt folkhälsostrateg deltar vid folkhälsorådets möten.

Beredningsgrupp

Beredningsgruppen för folkhälsofrågor består av folkhälsorådets ordförande, en representant från hälso- och sjukvårdsnämnden samt kommunens folkhälsostrateg.

Kommunchefens ledningsgrupp

Kommunchefens ledningsgrupp har till uppgift att förbereda ärenden till folkhälsorådet, följa upp besluten och omsätta dem i operativt arbete i kommunens verksamheter. Vid förberedning av ärenden till folkhälsorådet och vid uppföljning av folkhälsorådets beslut, närvarar folkhälsostrategen vid ledningsgruppens möte.

Folkhälsonätverk

Folkhälsonätverket träffar folkhälsoorganisationens övriga två delar vid folkhälsoforum för att diskutera behov och prioriteringar i kommunen. Folkhälsonätverket utgörs av viktiga aktörer i folkhälsoarbetet och sprider information om folkhälsofrågor i kommunen. Folkhälsonätverket består alltid av:

  • Representant från primärvården
  • Representant från försäkringskassa
  • Representant från arbetsförmedling
  • Representant från polisen
  • Representant från folktandvården

Dessutom kan ett flertal andra aktörer ingå som till exempel frivilligcentralen, föreningar, kyrkor och lokala företagare.

Årsagenda

Folkhälsoarbetet under året.

Folkhälsorådet sammanträder fyra gånger om året.

Mars

Information om insatser som blivit beviljade folkhälsomedel för innevarande år och hur planeringen för året ser ut. Uppföljningar av insatser som beviljades medel föregående år.

Maj

Beslut fattas om prioriterat område inför nästa år, baserat på de diskussioner som hållits vid folkhälsoforum under våren. Beslut om fördelning av hälsofrämjandemedel till föreningar.

September

Presentation av välfärdsbokslut. Rapportering av pågående folkhälsoinsatser.

November

Folkhälsoprisvinnare utses. Fördelning av medel till folkhälsoinsatser för nästa år.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 januari 2023
Sidan publicerad av: Anna Sandström