Smart ugn i restaurangköket!

Foto: Niklas Eriksson

Den har varit efterlängtad och nu är den här; den toppmoderna ugnen Rational Self Coooking Center. I metodköket visar elever och lärare stolt upp den nya investeringen. Nu kommer den att gå varm framöver.

Den här ugnen motsvarar de ugnar som används i moderna restauranger ute i branschen, säger Pia Kullander, programansvarig på Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Rational Self Coooking Center är en programerbar ugn. Det går att programmera ugnen så att den varierar temperaturen, byter från varmluft till ånga, stänger av eller på fläktarna, bryter värmen vid vissa innetemperaturer i maten etc. Den kan stå på över natten och till exempel möra köttet. Varmluft och ånga (kombi) kan köras samtidigt och andelen ånga ställs in på displayen. Alla funktioner på ugnen finns också på större modeller, men den här modellen har ett mindre format anpassat för skola. Vid sidan av ugnen finns en uppsjö med olika plåtar och kärl för olika rätter och tillagningstekniker.

Ugnens display är väldigt pedagogisk och valmöjligheterna är stora. Det går att välja vilket kött man ska tillaga, innetemperatur, procent ånga mm. Det digitala arbetssättet kompletterar kokböckerna och tilltalar eleverna, enligt Pia Kullander. Trots alla förinställningar måste man veta vad man gör. Programmeringen gör att man tvingas tänka efter före.

- Men det går inte att ställa innetemperaturen lägre än 72 grader om du valt kyckling på displayen, säger Pia Kullander och ler.

- Vill man först bryna köttet så ställer man först in en hög temperatur, och sedan eftersteker man köttet med en lägre temperatur, säger Daniel Öhman, lärare i köksämnen, och visar vilken plåt som passar bäst för bryning av kött.

- Jag har prövat ugnen, säger eleven Madelen Andersson i årskurs 1. Det tog ett tag innan jag lärde mig, men den fungerar bra. Vi har bland annat gjort baconinlindad kyckling och äppelchips, för att prova lite olika maträtter.

- När vi kokar med ånga så försvinner inte näringsämnen ut i vattnet, så ångkokning är en mycket bättre tilllagningsmetod, säger Pia Kullander. Och när man kokar 100 ägg med ånga kan man koka ägg med väldigt jämn temperatur. Ugnen är smart, säger Pia och skrattar. Smartugn, helt enkelt.

Pia Kullander ställer in displayen inför tillagning av sniglar fyllda med vitlökssmör. Foto: Niklas Eriksson

Här skjutsar Madelen Andersson in sniglarna. Foto: Niklas Eriksson

Senast uppdaterad: 2018-10-22 15.59