Satsning på stresshantering - lugn och ro stunder på tisdagar

Illustration: Sofia Magnusson

Skollagen ställer krav på skolmiljön och att skolan kontinuerligt arbetar med förebyggande åtgärder för att minska stress och psykisk ohälsa samt skapa trygghet och acceptans i skolmiljön. På Strömkulle erbjuder elevhälsan lugn och ro stunder under höstterminen och en fortsättning under vårterminen planeras också. Är du stressad och vill bli lugn och klar för att prestera bättre eller bara må bättre, kom och var med på skolans lugn och ro stunder.

Lugn och ro stunder

Elever på Strömkulle erbjuds att delta i lugn och ro stunder på tisdagar i konferensrummet. Det finns två olika tider för att passa så många som möjligt. Tiderna är 15.40 - 16.10 (om du är lektionsfri) eller 16.15 - 16.45.

Du kommer att få prova olika vägar till lugn i övningar som är enkla och korta. Tanken är att du ska kunna använda dem även på egen hand. Kursledare som turas om är skolsköterska Lena, skolpsykolog Maria samt skolkurator Linda.

Vi tror att det enkla är det bästa och erbjuder övningar varav flertalet har provats ut i skolan och även tagits fram genom forskning. Vi tipsar även om appar och annat som kan vara hjälpsamt.

Kom så ofta som möjligt

Det är bra om du kommer så ofta som möjligt eftersom träning och regelbundenhet  ger resultat

Fyra metoder används

• stillhet
  • rörelse
  • beröring
  • reflekterande samtal

Du får möjlighet att prova olika vägar för att hitta vad som passar dig; enkla övningar som du kan göra själv eller ihop med en kompis, när du vill och behöver det.

Frivillighet är grunden och när du märker att det gör skillnad ökar motivationen att träna – för det är som med alla träning, regelbundenhet ger resultat.

Det finns många sätt att hantera stress som handlar om livsstil och vanor, tankar och beteende, vad vi fokuserar på, våra relationer till nära och kära, det som ger oss glädje, tacksamhet, att göra saker för andra…

Vi som håller i ”lugn och ro” är certifierade i en utbildning från Drömmen om det goda, www.drommenomdetgoda.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: 2018-11-19 14.01

Lena Lundahl