Linnea Ek - restaurang- och livsmedelsprogrammet 2017-2019

Porträtt på Linnea Ek

Linnea Ek i kökslokalerna på Björkåsen. Foto: Sofia Magnusson

Linnea Ek gick restaurang- och livsmedelsprogrammet på Strömkullegymnasiet. Nu jobbar hon som kock i Bengtsfors kommun. Hon är bland annat med och utvecklar rätter för skola och äldreomsorg och så lagar hon mat förstås. Läs mer om Linneas tid på Strömkulle och tiden efter gymnasiet.

När gick du på Strömkullegymnasiet?

Jag gick mellan 2017 och 2019, så det är inte så länge sedan jag tog studenten.

Vad gick du för program/inriktning?

Jag gick restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning kock.

Berätta något roligt minne från din tid på Strömkulle?

Det finns många roliga minnen. Ett särskilt fint minne är från vår studieresa till Malaga i Spanien. Vi var bland annat på vinprovning på en vingård uppe i bergen, var på fine-dining och åt sju rätter samt besökte en marknad med livsmedel.

Vad har du gjort efter studenten?

Jag hade ett sommarjobb på Din-X direkt efter studenten, men ganska omgående fick jag jobb på måltidsenheten i Bengtsfors kommun.

Vad sysselsätter du dig med nu?

Jag jobbar som kock på måltidsenheten i Bengtsfors. Nu är jag i vårt kök vid Björkåsen i Bengtsfors, där jag bland annat utvecklar recept för vår nya färsmaskin när jag inte är med i den vanliga matlagningen här i köket.

Jag började min anställning i köket på det särskilda boendet Granåsgården. Så småningom började jag en tjänst som kock-pool där jag bemannade olika kök inom enheten beroende på vart behovet uppstod. Sedan hösten 2020 är jag här på Björkåsens kök.

Vad har du för råd till ungdomar som står inför att söka till gymnasiet?

Om du är osäker på vad du vill göra i framtiden så ta ett yrkesprogram. På så vis lär du dig ett yrke och kan jobba ett tag efter gymnasiet. Men se samtidigt till att du planerar ditt val om du vill ha högskolebehörighet, så att du längre fram har möjligheten att plugga vidare utan att behöva läsa till särskilt mycket.

Vad var det bästa med din gymnasietid på Strömkullegymnasiet?

Det var en fördel att vi inte vår så många i klassen. Det gav en nära kontakt mellan eleverna och även med lärarna.

Lärarrummet var alltid öppet så där hängde vi mycket. Strömkulles restaurang- och livsmedelsprogram är så bra för vi fick göra så mycket olika moment och saker.

Är det några särskilda kunskaper du fick under gymnasiet som du har användning för i ditt nuvarande yrke?

Alla grundläggande kunskaper inom matlagning och livsmedelshantering.

Senast uppdaterad:

Sidan publicerad av: Sofia Magnusson