Stella Palm [estetiska programmet, bild & form 2010-2013]

bild på Stella

Bild från när Stella vann Olga Birkfelts konstpris i Bengtsfors. Foto: Sofia Magnusson

Nu tittar vi närmare på en av Strömkulles tidigare elever - Stella Palm, som är aktuell genom att hon blivit uttagen till Liljevalchs vårsalong. Av 3538 ansökningar till vårsalongen antogs 136 konstnärer, varav Stella var en. Nu gör hon sitt andra år på sin bachelorutbildning i konst i norska Bergen, broderar en bok och planerar två utställningar till Not Quite. Vi har frågat Stella Palm om hennes tid på Strömkulle och vad hon gjort efter studenten.

Alltså vardagen på Strömkulle var ju bäst, en trygg och lugn miljö med mycket fika och fina samtal. Men studieresan till Florens var ju en höjdare och när vi fick åka till Steneby och skulptera i lera med levande modell.

Vad har du gjort efter studenten?

Jag har gått två år på keramikutbildningen på Capellagården på Öland. Sen flyttade jag till Stockholm och satt i redaktionen för Ponton, en litteraturtidskrift för unga, och gick en poesikurs på folkuniversitetet. Sen flyttade jag hem till Dalsland och gick form och design på Stenebyskolan.

Vad sysselsätter du dig med nu?

Nu bor jag i Bergen i Norge där jag går mitt andra år på min bachelorutbildning i konst. Just nu broderar jag en bok och planerar två utställningar som kommer visas på Not Quite i Fengersfors nästa sommar.

Du har hittat olika uttryckssätt för din kreativitet – vad har du för råd till unga kreativa personer som vill hitta sin stil?

Jag tänker att alla redan har sin stil, att det som är det svåra ibland är att veta hur man ska komma vidare. Det viktigaste är att fortsätta och hålla på. Att prata med andra som håller på. Att göra det man känner lust inför, göra det man är intresserad av. Att lära av andra, men inte låta sig styras av andra.

Vad är ditt råd till den som står inför att söka till gymnasiet?

Välj något som du tycker är kul, kul går framför klokt, kul är klokt. Du kan bli vad som helst oavsett.

Hur känns det att blivit antagen till vårsalongen på Liljevalchs?

Det känns såklart jättekul att bli antagen till Liljevalchs, det är ju något särskilt när man söker utan sina meriter och blir bedömd utifrån sitt verk.

Det är extra kul för att verket jag sökt med är ett verk jag vill dela med så många som möjligt och jag är så nyfiken på vilka reaktioner det kan väcka.

Den 25 januari är det vernissage och sen hänger utställningen till 24 mars.

Senast uppdaterad:

Sidan publicerad av: Sofia Magnusson