RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET

Foto: Niklas Eriksson

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är unikt då stora delar av utbildningen genomförs på ett riktigt hotell – First Hotel Bengtsfors. Här får du lära dig att arbeta med riktiga lunch- och middagsgäster. Utbildningen passar dig som är aktiv, social och intresserad av mat och dryck, under studietiden kommer du att ha kontakt med många människor.

Du får bra också bra kontakter med arbetslivet genom arbetsplatsförlagt lärande, APL. Det finns goda möjligheter att få ett arbete och är en bra merit att ha med i ditt CV. Du kan även lägga till kurser för att få högskolebehörighet.

Inriktning kök och servering

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Strömkullegymnasiet inriktar sig i första hand på kök och servering vilket innebär att vi fokuserar på matlagning för alla slags restaurangverksamheter, till exempel hotellrestauranger och skolkök.

UNDER UTBILDNINGEN

EFTER STUDENTEN

UNDER UTBILDNINGEN

  • Studieresor
  • APL
  • Undervisning och övningar på First hotel

EFTER STUDENTEN

  • Barista
  • Bagare
  • Hovmästare
  • Kock
  • Konditor
  • Servitör/servitris
  • Etc.

Programplan och kurser

I programmet finns obligatoriska ämnen/kurser och valbara ämnen/kurser. De valbara kurserna är dels fördjupningskurser som kan variera beroende på vilken inriktning du valt och dels individuella kurser. Du väljer både fördjupningskurser och individuella val i slutet av årskurs ett. Kurserna är sedan utspridda i ditt schema under årskurs två och tre. Restaurang- och livsmedelsprogrammet omfattar 2500 poäng totalt som är fördelade enligt följande:

‌Gymnasiegemensamma ämnen, 600 poäng
 Engelska 5

100 poäng

Historia 1a:1

50 poäng

Idrott och hälsa 1

100 poäng

Matematik 1a

100 poäng

Naturkunskap 1a 1

50 poäng

Religionskunskap 1

50 poäng

Samhällskunskap 1a 1

50 poäng

Svenska 1

100 poäng

‌Programgemensamma ämnen, 400 poäng
 Hygien

100 poäng

Livsmedels- och näringskunskap 1

100 poäng

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100 poäng

Service och bemötande 1

100 poäng

Inriktning kök och servering, 300 poäng

Mat och dryck i kombination

100 poäng

Matlagning 1

100 poäng

Servering 1

100 poäng

 

Programfördjupningar, 900 poäng

Kök


Konditori 1

100 poäng

Matlagning - specialisering

100 poäng

Matlagning 2

200 poäng

Matlagning 3

200 poäng

Matlagning 4

200 poäng

Specialkoster

100 poäng

 

Servering


Arrangemang

100 poäng

Drycker

100 poäng

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100 poäng

Matsalshantverk

100 poäng

Servering 2

200 poäng

Service och bemötande 2

100 poäng

Barteknik

100 poäng

Entreprenörsskap

100 poäng

 

Kurser för grundläggande behörighet


Engelska 6

100 poäng

Svenska 2

100 poäng

Svenska 3

100 poäng

Individuella val, 200 poäng (varje kurs är på 100 poäng vardera)
 Digitalt skapande

Ensemble 1

Entreprenörsskap (UF)

Formgivning 1 Keramik

Fotografisk bild 1

Kinesiska (Mandarin)

Kör

Litteratur
Matematik 2a

Medieproduktion

Moderna språk Tillämpad programmering

Drycker och tillämpad alkoholhantering

Idrott och hälsa 2

Geografi 1

Jakt och viltvård 1

 

KONTAKTA OSS

Om du vill veta mer om restaurang- och livsmedelsprogrammet är du välkommen att kontakta vår programkontakt (se nedan) eller skicka in din fråga i formuläret så tar vi kontakt med dig.

Pia Kullander

Pia Kullander

Köksämnen
Programkontakt Restaurang- och livsmedelsprogrammet
0531-52 63 17
pia.kullander@stromkullegymnasiet.se



Senast uppdaterad: 2019-08-16

Sidan publicerad av: Sofia Magnusson