Sakhi om introduktionsprogrammet

Sakhi Azizi

Sakhi Azizi, foto: Sofia Magnusson

Sakhi är 17 år och studerar tredje året på Strömkullegymnasiet. Han läser introduktionsprogrammet för att han behöver läsa och prata svenska för att senare komma in på ett nationellt program.

Berätta om din utbildning...

Jag själv pratar mycket svenska med lärare och andra elever som inte är från Afghanistan. Jag slår alltid upp ord som jag inte förstår och försöker lära mig nya ord varje dag, även genom radio och tv.

Hur är lärarna och lokalerna? Klassen?

Jag trivs med alla mina lärare, de är snälla. De försöker lära mig svenska och andra ämnen på ett bra sätt. Skolan är bra, det finns allt som en elev behöver. Klassen är jättebra, jag gillar mina klasskompisar.

Har du flyttat till en ny stad, hur var det?

Jag har flyttat till Sverige för ett och ett halvt år sen. Först bodde jag i Göteborg och nu sedan ett drygt år bor jag i Bengtsfors. Efter skolan lär jag mig laga mat tillsammans med personal, sedan plugg; svenska, matte, engelska plus att jag försöker fixa ett "sixpack" :)

Vilket är ditt drömjobb? Vilka är dina karriärmöjligheter efter studenten?

Mitt drömjobb är snickar och sen tandläkare. Först snickare för att tjäna pengar, sedan vill jag utbilda mig till tandläkare.

Tror du att du kommer att plugga vidare?

Ja, för att jag vill bli tandläkare behöver jag utbilda mig och för att få ett bra liv.

Vad är det roligaste att göra under utbildningen?

Det roligaste är bild, där jag kan måla och använda mina händer. Jag gillar också idrott, jag tycker om att springa och att göra svåra saker.

Varför vill du rekommendera Strömkullegymnasiet/restaurang- och livsmedelsprogrammet till andra?

För att Strömkullegymnasiet har bra lärare som är jättesnälla och hjälper oss mycket. De hjälper eleverna med det de behöver. Det är ett bra ställe för en elev.

Senast uppdaterad: 2018-04-04

Sidan publicerad av: Anna Sandström