Sofia Holt
[estetiska programmet, bild & form 2004-2007]

Sofia Holt

Sofia Holt har gjort omslaget till vår broschyr och jobbar idag som frilansande designer och bor i Vietnam. Läs mer om Sofias väg från studenten till nu och om hennes minnen från Strömkulle.

Berätta något roligt minne från din tid på Strömkulle?

Ett av de starkaste minnena är när vi elever fick anmäla oss för att delta i ett studentutbyte med Bari i Italien. Sedan tänker jag på bussresorna från Säffle som jag först tänkte skulle vara jobbiga blev riktigt roliga då vi var ett helt gäng med elever från olika linjer som åkte tillsammans. Jag blir varm i hjärtat när jag tänker tillbaka på Strömkulle.

Vad har du gjort efter studenten?

Först flyttade jag till London och jobbade som barnflicka. Efter det flyttade jag till Nya Zealand först som
volontär på olika farmer och sedan som barnflicka i tre månader. Därefter bytte jag jobb till bartender och barista och stannade ett år.

Väl hemma i Säffle igen, stöttade Säffle kommun min konstnärliga verksamhet genom två kulturstipendier. Det gav motivation till det yrkesval jag vågat mig på idag.  Därefter sökte jag och kom in på FIDU-Förberedande Industri Design Utbildning, i Hällefors. Efter det hade jag turen nog att komma in på flera utbildningar, då valde jag att gå FORM på Beckmans Designhögskola. Så 2011 flyttade jag till Stockholm och började min kandidatutbildning på Beckmans.

Vid examen från Beckmans fick jag två stipendier ett från KKV - Konstnärernas Kollektivverkstad och ett från företaget UMA furniture and Decoration i Vietnam. Så jag flyttade till Vietnam och det var en chock! Både när det gäller kulturen och arbetet. Jag praktiserade i ett halvår och var så gott som säker på att jag skulle tillbaka hem efter det. Men efter praktiken erbjöds jag jobb som produktdesigner, där jag under två år designade möbler och inredning för deras sortiment.

Jag tog en paus från UMA under 2016 och jobbade som bildlärare på Tegnérskolan i Säffle, samtidigt som jag startade upp mitt företag och gjorde ett projekt för Tom Tits Experiment i Södertälje.

Därefter återvände jag till Vietnam och började jobba för UMA igen på halvtid. Resten av tiden ägnade jag åt mitt egna nystartade företag. Två somrar har jag varit hemma i Säffle och tillsammans med Säffle kommun arrangerat workshop för ungdomar. Jättekul projekt!

Vad sysselsätter du dig med nu?

Nu är jag frilansdesigner. Det är mestadels korta projekt på en vecka eller månad för kunder i både Vietnam och Sverige.

Då och då föreläser jag och handleder en tjej här i Saigon som pluggar en kandidatutbildning i inredningsdesign på distans från ett universitet i Irland. Det ger en bra balans i jobbet som annars är väldigt självständigt och ibland lite ensamt. Jag älskar mitt jobb, så jag jobbar väldigt mycket vilket inte alltid mina kompisar tycker är så kul och har nog missat alla nya serier och filmer sen Smala Sussie hade premiär!

Själva skapandeprocessen är viktig för mig. Ofta kan man bli väldigt förtjust i en idé om vad resultatet kommer bli, men det roligaste för mig är när de olika delarna under en designprocess är i balans och faller på plats.

Det får inte bli för mycket av något. Det ärockså kul att ibland hålla föreläsningar, kurser och handledning i design. Variation är nyckeln till lycka, brukar jag säga även då det inte handlar om jobb.

Vad har du för råd till ungdomar som står inför att söka till gymnasiet?

Det bästa sättet man lär sig på i livet, är genom att utmana sig själv och göra saker man är lite obekväm med. Att inte vara låst vid en åsikt, utan att försöka se olika perspektiv.

Jag kommer ihåg osäkerheten jag kände över om jag skulle välja den konstnärliga vägen, jag fick höra att det var så svårt att “lyckas” inom kreativa yrken, så jag valde till ämnen som gav mig behörighet för att plugga vidare.

En viktig insikt som gjort det lättare för mig att ta beslut är att du lär dig av allt du gör i livet, oavsett vad du gör. Det går nästan alltid att ändra sig om du märker att ett beslut inte är rätt. Det är aldrig för sent att göra förändringar i ditt liv. Våga göra din egen grej!

Försök tänka mindre innan, om hjärnan tar över för mycket så förvirras hjärtat. Testa:-)

Senast uppdaterad:

Sidan publicerad av: Anna Sandström