Invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter, parkslide

Främmande arter, djur och växter kommer in i landet genom import eller indirekt som fripassagerare i gods och transporter. När de väl kommit hit kan de hamna i naturen. En del av dem blir där invasiva och påverkar vår biologiska mångfald negativt.

Hindra spridning

Släng aldrig växtavfall i naturen. Växtavfallet kan innehålla invasiva växter som kan spridas och tränga undan inhemska vilda växtarter i närområdet. Även om det du slänger är växter som tidigare inte visat tecken på att sprida sig kan de börja göra det när klimatet blir varmare.

Oavsett om växtavfallet innehåller invasiva främmande arter eller inte så är det inte tillåtet att slänga växtavfall i till exempel skogen. Det betraktas som nedskräpning. Växtavfallet behöver inte ställa till med någon skada eller otrevnad för att det ska vara att betrakta som nedskräpning. Det är alltid förbjudet att sprida de växter som finns på EU:s förteckning över invasiva främmande arter.

Ta bort växter

Lägg växt- och trädgårdsavfall i plastpåsar eller säckar och förslut noga, transportera inte växtavfall på öppen släpkärra. Om det är små mängder kan du kasta det i restavfallet. Är det mycket avfall är det bra att kolla med återvinningscentralen Nolängen om hur och var du ska lämna det. Du kan även lägga växtavfall från invasiva växter i en plastsäck med vatten så att de ruttnar.

Håll koll på vilka växter du köper och ger bort

Om du köper, byter eller ger bort växter se till att de inte finns med på EU:s förteckning över invasiva främmande växter. På Naturvårdsverket finns översiktlig information om de mest förekommande invasiva främmande arterna som kan dyka upp på din tomt eller i naturen, hur du känner igen dem, vad de ställer till med och hur de bekämpas. Läs mer på Naturvårdsverket om invasiva främmande arter Länk till annan webbplats..

Vanliga invasiva arter

Invasiva främmande växter som är EU-listade får inte innehas, säljas, bytas eller transporteras – de är förbjudna helt enkelt. De vanligaste och som du kan stöta på här i Sverige är gul skunkkalla, jättebalsamin och jätteloka.

Gul skunkkalla en invasiv art

Gul skunkkalla. Frön kan överleva vilande i jorden i åtminstone sex år och sprids långt med hjälp av vatten. Den är EU-listad, därför är du skyldig att ta bort den på din egen tomt.

Jättebalsamin en invasiv art

Jättebalsamin. Ta hand om avfallet så att frön och växtdelar inte orsakar spridning. Lägg inte i kompost eller dumpa i skogen. Den är EU-listad, därför är du skyldig att ta bort den på din egen tomt.

Jätteloka en invasiv art

Jätteloka. Får man växtsaften på huden kan det ge svåra brännskador och ärr om huden utsätts för solljus. En planta kan få upp till 100 000 frön. Växten är EU-listad.

Rekommendationen är att inte sprida några invasiva främmande arter överhuvudtaget. Det finns växter som inte är förbjudna men som kan skada den biologiska mångfalden i Sverige, dit hör till exempel blomsterlupin, parkslide, vresros och kanadensiskt gullris. Vanligaste invasiva främmande arterna du kan stöta på (naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats.

Blomsterlupin en invasiv art

Blomsterlupin. Ta bort den innan den sätter frö. Små plantor kan ryckas upp, annars kan man slå med lie. Ta hand om avfallet så att frön och växtdelar inte sprids.

Parkslide, en invasiv art

Parkslide. En besvärlig växt att bekämpa. Läs noga på om bekämpning innan du börjar, felaktig hantering eller bekämpning riskerar att leda till ökad spridning.

Vresros en räknas till de invasiva arterna

Vresros. Hindra spridningen genom att ta bort blommorna innan de bildar nypon, eller gör soppa på nyponen.

Kanadensiskt gullris en invasiv art

Kanadensiskt gullris. Sprids främst med frön, men små fragment av jordstammen kan också slå rot.

Rapportera invasiva främmande arter

Rapportera förekomsten av invasiva arter på invasivaarter.nu Länk till annan webbplats. eller artfakta.se, Länk till annan webbplats. här krävs att du registrerar dig som användare. Du kan också skicka in förekomster via vårt synpunktsystem Länk till annan webbplats..

Ansvar

Myndigheter, kommuner och privata aktörer har alla ett ansvar för att begränsa invasiva främmande arter i Sverige. Generellt är det fastighetsägaren som bär ansvaret.

Ansvarsfördelning för arbetet med invasiva främmande arter (naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Gustaf Fredriksson
Enhetschef fastighet, skog, gator och park
0531-52 61 68
gustaf.fredriksson@bengtsfors.se

Återvinningscentralen Nolängen
0531-52 61 43
0531-52 61 53

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 september 2022
Sidan publicerad av: Jennie Aronsson