Installation av solcellsanläggningar
(för säkra räddningsinsatser)

Denna vägledning gäller vid installation av solcellsanläggningar och beskriver de säkerhetsåtgärder som, enligt vår bedömning, är nödvändiga för att underlätta och säkra eventuella räddningsinsatser i byggnader med solcellsinstallationer.

Du som ägare är ansvarig för din fastighet och räddningstjänsten rekommenderar därför att du är insatt i de risker som finns med solceller samt att installatörer och elektriker är certifierade.

Nedan följer de säkerhetshöjande åtgärder vi rekommenderar vid installation av solceller.

Effektoptimerare

Effektoptimerare gör så att hela anläggningens elektriska spänning sänks till säkra nivåer (cirka 1 V per panel) efter frånskiljning av växelriktaren.

I regel producerar solceller alltid elektricitet, vilket gör att risk för elolyckor finns även om anläggningen ser oskadad ut. För att kunna arbeta säkert krävs att anläggningen görs spänningslös, alternativt sänks till säkra spänningsnivåer. Vi rekommenderar att optimerare installeras vid varje solcellspanel för att kunna göra hela anläggningen, inklusive solpanelerna, till en säker arbetsmiljö.

Säkerhetsbrytare

Om växelriktaren inte är placerad nära panelerna rekommenderas en lättåtkomlig, väl utmärkt säkerhetsbrytare som bryter likströmmen nära solcellspanelerna för att räddningstjänsten tidigt i insatsen ska kunna sänka spänningen i anläggningen. Med en brytning nära solcellspanelerna minimeras längden strömförande kablar. Ett manöverdon till brytaren kan placeras vid entré och eventuell brandlarmcentral.

Nackdelen med säkerhetsbrytare som enda lösning är att solcellspanelerna fortsätter att alstra ström samt att kabelsträckan mellan säkerhetsbrytare och panelerna är spänningssatt. Av den anledningen rekommenderas lättåtkomliga säkerhetsbrytare som komplement till optimerare.

Möjlighet till håltagning och ventilering av brandgaser

Möjlighet till håltagning i tak och åtkomlighet för räddningstjänsten bör beaktas. Vid brand under solcellspanelerna bör tvärsnittsventilation eller annan åtgärd kunna genomföras för att bland annat ventilera ut brandgaser.

En centralt placerad yta, som är fri från solceller och tillgänglig för håltagning, över varje brandcell underlättar möjlighet till ventilering av brandgaser. Det bör även finnas ett fritt utrymme på 2,5 meter mellan solcellspaneler och brandväggar så att brandväggen kan nås från taket, se bild nedan.

Avstånd från solcellspanel till brandvägg (Källa: Storstockholms brandförsvar).

Avstånd från solcellspanel till brandvägg (Källa: Storstockholms brandförsvar).

Vi rekommenderar att ha ett fritt avstånd på minst 2,5 meter mellan varje sektion av solcellspaneler. Undvik att placera solcellspaneler nära takkanter och brandgasventilationer.

Skyltning

Det är viktigt att fastigheten är märkt för att räddningstjänsten snabbt ska få vetskap om att det finns solcellspaneler på fastigheten. På så sätt kan insatsen anpassas därefter. Skyltar bör placeras synligt vid samtliga entréer, se bild nedan. Om byggnaden är försedd med automatiskt brandlarm bör skylt även finnas vid brandlarmcentralen.

Skyltning av solcellsanläggning, Svensk elstandard, 2019.

Skyltning av solcellsanläggning, Svensk elstandard, 2019.

Brytare, växelriktare, strömförande kablar och annat som kan behöva användas eller upptäckas vid en räddningsinsats rekommenderas vara tydligt utmärkta; bilderna nedan visar exempel på skyltar och märkning som kan användas.

Skylt för brytare och spänningsförande delar, räddningstjänsten storgöteborg 2019.

Skylt för brytare och spänningsförande delar, räddningstjänsten storgöteborg 2019.

Utmärkning av dolt förlagd kabel, Svensk Elstandard 2019.

Utmärkning av dolt förlagd kabel, Svensk Elstandard 2019. Foto: Oskar Meijer.

Insatsplan

För större byggnader bör det finnas informationsunderlag om solcellsanläggningen i fastighetens egen insatsplan. Dokumentationen bör innehålla:

  • Teknisk specifikation av anläggningen.
  • Översiktsritningar som visar kabeldragning, placering av säkerhetsbrytare och andra relevanta delar.
  • Information om och placering av eventuellt batterilagringssystem.

Informationsunderlaget får gärna innehålla bilder och illustrationer på byggnaden som kan underlätta.

Kontaktuppgifter till anläggningskunnig

Kontaktuppgifter till fastighetsskötare, solcellsinstallatör eller annan person med kunskap om solcellsanläggningen bör finnas tillgängligt och lättåtkomligt för att underlätta räddningsinsatsen - förslagsvis i insatsplan och vid brandlarmcentralen.

Skydd för ras och fall

Solcellspaneler och tillhörande delar löper risk att lossna och falla när de påverkas av brand. Fallande delar kan orsaka skador på person och utrustning eftersom delarna är tillverkade i glasliknande material. Vid montering ska egenskapskraven i 3 kap. 8 § Plan- och byggförordningen följas, vilket kan göras med hjälp av Boverkets byggregler kapitel 5:55 och 5:62.

Montering på obrännbart material

Vid montering av solceller är det viktigt att tänka på materialet under solcellspanelen och hur det kan påverkas vid brand. Om solcellspanelerna monteras på obrännbart material minskas spridningshastigheten mellan panelerna och underlättar räddningsinsatsen.

Denna vägledning är framtagen av råd och anvisningar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Svensk Elstandard och Storstockholms brandförsvar.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 april 2020
Sidan publicerad av: Anna Sandström